În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naţionalitate poloneză, a decedat la scurt timp după incident.

Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizaţie irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.

De altfel, incidentul aminteşte de atentatul de la Nisa, din vara acestui an, când un camion condus de un tunisian a intrat în mulţimea de pe o alee de promenadă pentru a urmări focurile de artificii de ziua naţională a Franţei. 86 de oameni au murit atunci, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Casa Albă a condamnat, luni, „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.

În schimb, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat ceea ce pentru el este un atac evident, pe care l-a legat de terorismul islamist.

Totuşi, poliţia germană a evitat până acum să anunţe oficial cine este responsabil pentru tragedie şi nici nu s-a pronunţat ca fiind sută la sută sigură că este un atac terorist.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că sunt încă neclare circumstanţele în care a avut loc incidentul. „Încă nu vreau să folosesc cuvântul atac, deşi o mulţime de aspecte indică aceasta”, a spus de Maiziere.

De altfel, cancelarul Angela Merkel, informată despre situaţie, încă nu dăduse publicităţii o reacţie oficială la ora când Donald Trump făcuse deja declaraţia despre ceea ce s-a întâmplat la Berlin. 

Popularitatea Angelei Merkel, care în ultimul timp înregistrase o creştere, după ce criza refugiaţilor îi adusese prejudicii de imagine, ar avea cu siguranţă de suferit din nou, în cazul unor atacuri pentru care s-ar dovedi responsabili musulmanii extremişti. Cancelarul tocmai a anunţat că va candida pentru al patrulea mandat.