La Berlin, târgurile de Crăciun vor rămâne închise azi, iar numărul poliţiştilor a crescut în capitala germană. De asemenea, autorităţile germane vor instala bariere de beton în mai multe târguri de sărbători pentru a împiedica accesul oricărui vehicul în zonele pietonale, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne.

În restul Germaniei, landurile vor lua măsuri de securitate în funcţie de gravitatea ameninţărilor, dar târgurile de Crăciun nu vor fi închise. Premierul landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a anunţat că târgul de la Dresda va fi protejat cu blocuri de beton şi că se vor lua măsuri de securitate sporite.

În oraşul vestic Duisburg se vor lua măsuri similare, iar in Rhine-Westfalia numărul poliţiştilor pe străzi va fi dublat. În nordul Germania, landul Mecklengburg-Vorpommern, poliţiştii vor fi înarmaţi cu mitraliere, conform ministrului de interne al landului.

În Austria, ministerul de Interne a avertizat organizatorii târgurilor de Crăciun să îşi revizuiască măsurile de securitate în urma atacului de la Berlin, iar forţele de securitate austriece sunt în stare de alertă.

Cu toate acestea, ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a îndemnat publicul să nu stea departe de astfel de evenimente şi a spus că petrecerile de Anul Nou nu vor fi anulate.

„Societatea noastră democratică ar trimite mesajul greşit dacă s-ar teme de presiunea terorismului”, a afirmat el.

Un solicitant marocan de azil, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat marţi în Austria şi plasat în detenţie, sub suspiciunea că a dorit să comită atentate în timpul sărbătorilor, a anunţat marţi parchetul din Salzburg.

Bărbatul a fost arestat luni de forţele speciale, într-un mic centru pentru primirea refugiaţilor la Fuschl, o comună înstărită din Alpii austrieci, nu departe de frontiera germană.

Potrivit Parchetului, bărbatul face obiectul „suspiciunii de participare la o organizaţie teroristă”.

Ancheta a fost declanşată luna trecută, în baza unor informaţii ce evocau „un presupus atentat terorist la Salzburg, în timpul perioadei de Crăciun şi Anul Nou”, se precizează într-un comunicat.

În Marea Britanie, poliţia de la Londra a anunţat că vor revizui măsurile de securitate pentru Crăciun şi Anul Nou. Cu toate acestea, autorităţile britanice au spus că nu este un lucru ieşit din comun pentru că se aflau în alertă oricum.

În Italia, ministrul de Interne Marco Minniti a convocat o şedinţă de urgenţă şi a cerut ca măsurile de securitate să fie intensificate în zonele aglomerate, zonele turistice şi evenimente publice organizate cu ocazia sărbătorilor.

În Franţa, preşedintele Francois Hollande a declarat că ţara se confruntă cu un „nivel ridicat de ameninţare” teroristă, dar dispune de asemenea de un plan de vigilenţă „deosebit de ridicat”, potrivit AFP.

„Avem un nivel ridicat de ameninţare şi avem un nivel şi un plan de mobilizare şi vigilenţă deosebit de ridicate”, a declarat şeful statului, în finalul unei întrevederi cu preşedintele Senegal, Macky Sall.

În 2015 şi 2016, Franţa a cunoscut mai multe atentate sângeroase, între care un atac la Nisa (sud-est), cu un camion care a intrat în plin într-o mulţime, atentat soldat cu 86 de morţi la 14 iulie, chiar de ziua sa naţională.

„Aş dori să-mi exprim, în numele Franţei, solidaritatea şi compasiunea faţă de Germania, care tocmai a fost lovită de un atac terorist la Berlin” (12 morţi), a declarat Francois Hollande, în preambulul declaraţiei sale de presă.

„Aici în Franţa, toate dispoziţiile au fost deja date pentru ca noi să putem să securizăm pe cât posibil toate locurile şi în special târgurile de Crăciun şi alte asemenea activităţi”, a precizat şeful statului francez.

Târgul de Crăciun de pe Champs-Elysees din Paris figura printre cele zece ţinte potenţiale vizate de şase indivizi arestaţi recent în Franţa, care plănuiau un atentat la 1 decembrie în regiunea pariziană.

Ministrul francez de interne Bruno Le Roux le-a cerut marţi francezilor „să se distreze”, dar în acelaşi timp „să fie prudenţi” în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului. „Cer vigilenţă fiecăruia, cer să nu existe un climat de teamă. Vom asigura protecţia teritoriului nostru şi a concetăţenilor noştri”, a asigurat Bruno Le Roux la postul de radio Europe 1.

În Ungaria, partidele politice au făcut apel la un efort concentrat pentru a lupta împotriva terorismului ca urmare a atacului de luni la un târg de Crăciun din Berlin şi după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, relatează marţi agenţia MTI.

Într-un comunicat, partidul de guvernământ Fidesz a afirmat că statele membre ale Uniunii Europene trebuie „să facă tot ce se poate pentru a asigura securitatea cetăţenilor lor”. „Atacurile au zguduit nu numai Germania şi Rusia, ci şi întreaga Europă, şi au subliniat necesitatea unei acţiuni ferme împotriva extremismului şi a terorismului”, se spune în comunicat.

La rândul lor, socialiştii, aflaţi în opoziţie, sunt de părere că terorismul ar trebui combătut mai degrabă prin întărirea serviciilor de aplicare a legii şi de informaţii decât prin „sloganuri pompoase şi interdicţie”.

Şi în Norvegia poliţia va avea o prezenţă numeroasă în zonele aglomerate şi menţine nivelul de alertă ridicat, iar în capitala Danemarcei, Copenhaga, poliţiştii vor patrula pe faimoasa stradă pietonală Stroget.

Poliţia belgiană, aflată în alertă de gradul 3 din 4 în urma atentatelor din Martie de la Bruxelles, a arestat luni la Bruxelles un suspect care ar fi plănuit un atentat terorist , a anunţat marţi parchetul din capitala belgiană.

Operaţiunea de amploare a avut loc luni seara în cartierul Schaerbeek şi a decurs fără incidente, însă poliţiştii au confiscat mai multe arme din apartamentul suspectului.

Suspectul, un tânăr în vârstă de 24 de ani, era cunoscut pentru mai multe furturi şi jafuri, dar poliţia avea informaţii că bărbatul se afla în posesia mai multor arme de foc şi unor explozibili şi că ar fi ameninţat că organizează un atac.

Poliţia a închis mai multe străzi din zona în care a avut loc operaţiunea luni seara din cauza unui pachet suspect care s-a dovedit o alarmă falsă. Bruxelles a fost la 22 martie scena unui dublu atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, care a lăsat în urmă 32 de morţi la aeroport şi metrou, în plin cartier european.