Curtea a justificat această decizie prin faptul că autorităţile din regiune locuită de sârbi au încălcat constituţia ţării când au convocat referendumul fără avizul Curţii Constituţionale.

În mult-dezbătutul referendum locuitorii regiunii erau întrebaţi dacă ziua de 9 ianuarie ar trebuie să fie declarată sărbătoare naţională în Republica Srpska.

Ziua aleasă este încărcată de simbolism, pentru că la această dată, în 1992, a fost proclamată Republika Srpska, parte a Federaţiei Iugoslave la acea vreme, de care ar fi vrut să se despartă partea musulmană şi croată a Bosniei. Războiul care a urmat în 1992-1995 a lăsat în urmă 100.000 de morţi.

Curtea Constituţională bosniacă a decis anul trecut că această sărbătoare naţională din Republika Srpska făcea discriminare între musulmanii bosniaci, sârbii bosniaci şi croaţii catolici.

Liderii comunităţii musulmane s-au temut că referendumul ar fi putut constitui un precedent pentru un posibil referendum cu privire la secesiunea regiunii locuite de sârbi.

Referendumul din 25 septembrie a fost boicotat de locuitorii musulmani din Republika Srpska.

Preşedintele Milorad Dodic a declarat că decizia de anulare a referendumului este un atac direct la dreptul democratic al unui popor şi la democraţie şi că nu va avea niciun impact asupra sărbătoririi zilei de 9 ianuarie.