Preşedintele ţării Andrzej Duda urmează să se întâlnească mai târziu în timpul zilei cu preşedintele parlamentului Marek Kuchcinski şi cu şeful partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situaţia. Duda, un aliat al PiS, a avut o întâlnire cu liderii opoziţiei duminică, aminteşte Reuters. 
    
„Ceva în neregulă s-a întâmplat cu democraţia poloneză", a declarat liderul celui mai mare partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), Grzegorz Schetyna, la postul de radio privat RMF FM, adăugând că este gata să se întâlnească cu Kaczynski, care nu are niciun rol oficial în guvern, dar este văzut ca având o influenţă politică puternică asupra politicii partidului. 
    
De la venirea la putere în octombrie 2015, partidul ultranaţionalist şi eurosceptic PiS a intrat sub tirul criticilor pentru măsurile sale considerate nedemocratice şi destinate consolidării la putere. 
    
Printre acestea se numără modificări la curtea constituţională care au făcut Comisia Europeană să declare că democraţia şi statul de drept sunt ameninţate în Polonia şi contra cărora polonezii au continuat să protesteze în weekend. PiS a acţionat de asemenea pentru a exercita un control mai mare asupra parchetului şi procurorilor şi a aprobat o legislaţie despre care grupurile pentru drepturile omului afirmă că va reduce libertatea de întrunire. 
    
Actuala criză politică a început săptămâna trecută când PiS a anunţat planuri de a restricţiona accesul mass-media în parlament şi a escaladat vineri când un vot asupra bugetului 2017 a fost mutat în afara principalei camere a parlamentului, cu opoziţia şi mass-media excluse. 
    
Partidele de opoziţie au acuzat atunci PiS de încălcarea Constituţiei. Mii de demonstranţi au înconjurat parlamentul şi politicienii partidului la putere au fost nevoiţi să ceară ajutorul poliţiei pentru a părăsi clădirea. 
    
Agenţia de presă publică PAP l-a citat luni pe ministrul de interne Mariusz Blaszczak declarând că protestele au avut ca scop "blocarea bugetului de stat, pentru a crea o criză politică". 
    
Proteste de stradă au continuat la un nivel scăzut luni, în timp ce mai multe altele au fost planificate pentru mai târziu în cursul zilei. 
    
Potrivit planului PiS, toate transmisiile în direct ale şedinţelor parlamentare vor fi interzise de la 1 ianuarie, cu excepţia a cinci posturi de televiziune selectate, în timp ce numărul jurnaliştilor care vor avea acces în clădirea parlamentului va fi limitat la câte doi din partea fiecărui post acreditat. 
    
Un sondaj realizat luni pentru cotidianul Rzeczpospolita a constatat că 68% dintre polonezi cred că restricţionarea accesului mass-media ar limita posibilitatea de a se informa în legătură cu activitatea parlamentului.