Nouă jurnalişti-cetăţeni" (bloggeri) şi opt colaboratori media au fost de asemenea asasinaţi în acest an, reprezentând un total de 74 de jurnalişti ucişi "pentru exercitarea misiunii lor de informare", a scris RSF în bilanţul său anual.

Această scădere semnificativă se explică prin faptul că tot mai mulţi jurnalişti fug din ţările devenite foarte periculoase: Siria, Irak, Libia, dar şi Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi au devenit parţial găuri negre de informaţie unde domneşte impunitatea", explică ONG-ul.

Aproape toţi jurnaliştii au fost ucişi în propria ţară, în afară de patru care şi-au pierdut viaţa în timp ce erau într-o ţară străină.

Cu 19 victime în 2016 faţă de 9 în 2015, Siria a devenit cea mai letală ţară din lume pentru jurnalişti. Dintre aceste victime, Osama Jumaa, 19 ani, fotoreporter pentru agenţia britanică Images Live, a fost ucis pe 5 iunie în timp ce relata despre o operaţiune de salvare după bombardamente într-un cartier rezidenţial din Alep.

Cu nouă jurnalişti ucişi în 2016, Mexicul rămâne ţara cea mai letală pentru jurnalişti de pe continentul american, subliniază RSF. De asemenea, Mexicul este pentru jurnalişti cea mai letală ţară care nu se află în război.

Cel puţin 780 de jurnalişti au fost ucişi în ultimul deceniu din cauza profesiei lor, potrivit bilanţului ONG-ului.