De la momentul când Maduro a anunţat la postul naţional de televiziune că a decis retragerea bancnotei, pe motiv că serveşte drept armă pentru speculanţii care poartă un „război economic” contra ţării sale, în Venezuela oamenii au format cozi în încercarea de a schimba bancnotele în unele mai mici sau de a le preda la bancă.

Mii de magazine s-au închis din cauza lipsei banilor, iar oamenii s-au văzut obligaţi să folosească transferurile bancare sau cardurile pentru a efectua aproape toate plăţile. Mulţi nu au mai putut cumpăra alimente, relatează sursa citată, iar decizia preşedintelui a dus şi la proteste de stradă.

Nicolas Maduro declara, la începutul săptămânii, că bancnota de 100 de bolivari iese din circulaţie „în 72 de ore” pentru că „grupări criminale au transportat în Columbia 300 de miliarde de bolivari în bancnote de 100” şi, prin această decizie, contrabanda va fi combătută şi banii sustraşi vor deveni inutili.

Datele băncii centrale din Venezuela arată că sunt în circulaţie peste 6 miliarde de bancnote de 100 de bolivari, aproape jumătate din numerarul aflat în circulaţie. Experţii economici se tem că retragerea bancnotei va avea un efect pozitiv minim asupra uriaşelor probleme economice şi politice ale ţării. Adversarii preşedintelui Maduro spun că măsura va ruina economia şi că liderul de la Caracas trebuie înlăturat de la putere.