Cei 28 de membri ai NATO fac parte cu toţii din coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) în regiune, însă nu sunt implicaţi direct în conflictul din Siria.

„Suntem martorii unei teribile crize umanitare. Uneori, este just să avem o desfăşurare militară, ca în Afganistan”, a declarat Jens Stoltenberg pentru ediţia de duminică a Bild.

„Însă uneori costurile unei operaţiuni militare sunt mai mari decât beneficiile. Examinând situaţia din Siria, membrii NATO au ajuns la concluzia că o astfel de operaţiune ar agrava o situaţie deja teribilă”, a adăugat el.

„Există riscuri ca acesta să se transforme într-un conflict regional şi mai mare şi ca mai multe persoane nevinovate să îşi piardă viaţa. O desfăşurare militară nu este întotdeauna soluţia”, a mai spus Stoltenberg.

Statele occidentale, incapabile să pună capăt războiului din Siria, sunt deseori criticate pentru imobilism în faţa unui conflict care le ameninţă credibilitatea şi securitatea.

La rândul său, Rusia sprijină militar regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în special în ofensiva pentru a prelua de la rebeli controlul asupra Alepului, al doilea oraş din Siria.