„Avem un mandat pentru a organiza acest tip de summit (în) lunile următoare, fără o dată stabilită, însă cu intenţia clară că ar trebui să continuăm dialogul cu Turcia", a declarat Tusk după summitul UE. „Avem suficiente subiecte pentru a justifica acest tip de iniţiativă", a mai spus Tusk, referindu-se nu numai la acordul privind migraţia, ci şi la un acord comercial şi de liber schimb între cele două părţi.

UE şi Ankara au încheiat pe 20 martie un acord privind retrimiterea pe teritoriul turc a migranţilor ilegali plecaţi din Turcia şi ajunşi în Europa. Acordul a redus masiv afluxul de migranţi spre Europa via Turcia. În schimbul, Turcia a cerut ridicarea vizelor Schengen pentru cetăţenii săi, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare la UE şi un ajutor financiar pentru găzduirea refugiaţilor pe teritoriul său.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara s-au tensionat şi mai mult odată cu votul de la 24 noiembrie din Parlamentul European asupra unei rezoluţii care cere "îngheţarea provizorie" a negocierilor de aderare a Turciei la UE. Parlamentul European reproşează Turciei, printre altele, epurările efectuate după puciul eşuat de la 15 iulie care a condus la arestarea a peste 100.000 de persoane.

Ca reacţie, preşedintele turc a ameninţat că va deschide frontierele pentru a lăsa migranţii să treacă spre Europa, fapt ce ar rupe pactul încheiat la 18 martie între UE şi Turcia.