Şeful diplomaţiei turce a anunţat pe Twitter că peste 7.000 de civili au fost evacuaţi în primele cinci convoaie.

Totodată, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a făcut cunoscut că evacuarea miilor de civili şi rebeli din oraşul Alep către teritoriile controlate de insurgenţi din Siria a continuat în cursul nopţii şi vineri dimineaţa, relatează AFP.

„Evacuarea va continua atât timp cât este nevoie pentru ca cei care doresc să poată pleca", a declarat o purtătoare de cuvânt a CICR, Ingy Sedky.

Ea a explicat că ambulanţe şi autobuze s-au deplasat toată noaptea între ultimul bastion controlat de rebeli în oraşul Alep şi sectoare controlate de insurgenţi în vestul provinciei cu acelaşi nume.

Vehiculele au început iniţial să se deplaseze într-un singur convoi, însă, în cursul nopţii, fiecare vehicul s-a întors la Alep pentru noi evacuări imediat după ce au lăsat pasagerii la destinaţie.

„Acest lucru înseamnă că este dificil să ştim exact câte persoane au părăsit Alepul până în prezent, însă va avea loc o evaluare la sfârşitul operaţiunii", a spus Ingy Sedky.

În plus faţă de autobuzele puse la dispoziţie de guvernul sirian şi de ambulanţe, unii locuitori au plecat cu propriile vehicule, a declarat la rândul lor Ahmad al-Dbis, şeful unei unităţi de medici şi de voluntari care coordonează evacuarea răniţilor.

„Numeroase familii sosesc cu bunurile lor în camionete", a declarat el din vestul provinciei Alep. „De acolo, ei pornesc împreună către tabere sau la prieteni sau la familiile lor care trăiesc în regiune", a mai spus el.

Potrivit acestuia, circa 6.000 de persoane au ajuns deja la Alep, dintre care cel puţin 250 de răniţi. Unii dintre ei au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă şi au fost transferaţi în Turcia.