Sancţiunile Uniunii Europene „fac parte din opţiunile care ar putea fi deschise”, însă „nu am ajuns acolo”, a continuat Hollande în faţa presei, la ieşirea de la un summit european. Potrivit preşedintelui francez, „Consiliul European se va pronunţa în următoarele săptămâni” în cazul unor noi „încălcări ale celor mai elementare drepturi umanitare” (de către Rusia).

„De mai multe ori, Rusia a impus veto (asupra rezoluţiilor privind Siria), însă va impune Rusia un veto asupra unei rezoluţii a cărei finalitate este una umanitară? Ce responsabilitate îşi va asuma ea dacă va merge până acolo!”, a exclamat şeful statului francez. „Nici măcar nu-mi imaginez că poate să o facă”, a dat el asigurări.

Este vorba „în acest caz, de a salva oamenii, în condiţiile în care luptele aproape au încetat”, de a „hrăni o populaţie estimată la 50.000-100.000 de persoane” în Alep şi de a „îngriji copii, bătrâni”, a subliniat Hollande.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, la cererea Franţei, pentru a examina situaţia umanitară din Alep, al doilea oraş ca importanţă din Siria.

Mii de civili şi rebeli au fost evacuaţi joi din Alep, la o lună după o ofensivă devastatoare a regimului de la Damasc, susţinut de Rusia şi Iran şi care se pregăteşte să-şi proclame cea mai importantă victorie în război, odată cu recucerirea totală a marii metropole din nordul Siriei.