Este vorba de prima majorare a dobânzilor din ultimul an, notează CNBC News.

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC), un organism din cadrul sistemului bancar central din SUA, a decis miercuri creşterea ţintei dobânzii fondurilor federale de la intervalul 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%. În momentul de faţă, rata dobânzii fondurilor federale este de 0,41%.

„Ţinând cont de contextul actual şi viitor de pe piaţa muncii şi de influaţie, Comitetul a decis majorarea intervalului dobânzii", a transmis organismul Fed responsabil de stabilirea politicilor sistemului bancar central.

„Creşterea numărului locurilor de muncă a fost solidă în ultimele luni, astfel că rata şomajului a scăzut", precizează Comitetul Fed, remarcând că măsurile specifice pieţelor necesare pentru compensarea influaţiei s-au intensificat "considerabil".

Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise a semnalat că dobânzile ar putea fi majorate în trei rânduri în 2017, în două-trei în 2018 şi în trei rânduri în 2019.

După anunţarea deciziei, Janet Yellen, preşedintele Rezervei Federale, a organizat o conferinţă de presă pentru a explica noile măsuri. "Este vorba de o ajustare foarte modestă", a afirmat Yellen, subliniind că majorarea dobâzilor nu are legătură cu victoria lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial. Yellen a atribuit creşterea dobânzilor contextului ratei scăzute a şomajului (de 4,6%) şi posibilelor modificări ale politicilor bugetare în 2017.