„Ar fi o mare onoare pentru mine să candidez la preşedinţie”, a declarat fostul lider în cadrul unei conferinţe de presă, în momentul în care a fost întrebat de jurnalişti dacă se va înscrie sau nu în alegeri.

Alegerile în Coreea de Sud sunt programate să aibă loc în 2018, dar acestea ar putea avea loc mai devreme de această dată în cazul în care Curtea Constituţională va susţine votul Parlamentului pentru destituirea preşedintei Park Geun-hye.

În legătură cu sistemul american de apărare antirachetă pe teritoriul Coreei de Sud, acesta a adăugat: „Nu este adecvat ca procesul de instalare al sistemului de apărare terestru mobil de mare altitudine THAAD să eşueze în contextul actualelor circumstanţe politice”.

Deputaţii sud-coreeni au depus, joi, o moţiune pentru destituirea preşedintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămâni într-un scandal de corupţie. În textul moţiunii, Park este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de o serie de alte delicte, de la eşecul de a proteja poporul până la corupţie şi abuz de putere. Curtea Constituţională va decide dacă va valida moţiunea pentru ca Park să fie înlăturată de la putere sau dacă o va respinge şi o va repune în drepturi. În acest interval de timp, ea nu îşi va mai putea îndeplini atribuţiile ce vor fi încredinţate premierului. Park va avea doar titulatura de preşedinte.