Începând de vineri dimineaţa, va fi aplicată circulaţia alternată, şantierele vor fi închise, iar fabricile şi întreprinderile îşi vor restrânge sau îşi vor opri producţia, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul guvernului capitalei chineze.

O „alertă roşie'' este declarată atunci când un episod grav de ceaţă poluantă este probabil să dureze mai mult de 72 de ore. Acesta este cel mai înalt nivel de alertă.

„Companiile şi instituţiile publice îşi pot ajusta programul de lucru sau cere angajaţilor să lucreze de acasă", indică municipalitatea. De asemenea, „şcolile şi grădiniţele, precum şi liceele vor beneficia de un program flexibil sau se vor închide".

Alerta a fost anunţată în timp ce Beijingul se bucura joi de o magnifică zi însorită şi un cer albastru clar, scrie AFP.

Beijingul a emis prima alertă roşie în decembrie anul trecut. Era vorba atunci de un anunţ inedit de la introducerea în 2013 a unui sistem de urgenţă împotriva poluării aerului.

Ceaţa poluantă care afectează cu regularitate Beijingul provine în principal din arderea cărbunelui utilizat pentru energie electrică şi termică, pentru care cererea creşte în timpul iernilor aspre din Beijing.

Poluarea aerului este o sursă recurentă de nemulţumire publică în China. Ţara s-a dezvoltat cu viteză fără limite în ultimele decenii, cu preţul unor grave probleme de mediu, comentează agenţia franceză de presă.