În data de 21 august 2015, marocanul în vârstă de 27 de ani înarmat cu un Kalaşnikov şi nouă încărcătoare a deschis focul în tren, la puţin timp după intrarea pe teritoriul francez. A rănit grav un pasager, dar ceilalţi călători l-au imobilizat înainte de a putea comite un masacru.

Suspectul a fost audiat miercuri timp de cinci ore în faţa unui judecător de instrucţie. El şi-a explicat faptele şi şi-a descris în linii mari traseul din Siria în Turcia şi apoi în Europa, traseu parcurs alături de Abdelhamid Abaaoud, unul dintre coordonatorii atacurilor comise la Paris în 13 noiembrie 2015, a mai spus avocatul Sarah Mauger-Poliak.

„Acum îşi asumă responsabilitatea pentru ce a făcut. A recunoscut că a urcat în acel tren ca luptător jihadist, dar vrea să se ştie că nu intenţiona să comită un masacru şi să ucidă pe oricine îi ieşea în cale. Deloc", a declarat apărătorul jihadistului, precizând că suspectul "avea o ţintă precisă, bine stabilită".

„Se afla acolo din motive clare. Nu întâmplător a urcat în tren la clasa întâia", a adăugat avocatul, fără a face însă precizări suplimentare. Declaraţiile de azi sunt primele pe care suspectul le face de la arestarea sa, când le-a spus anchetatorilor că voia să îi sperie pe pasagerii trenului şi că a găsit armele într-un parc din Bruxelles unde dormea alături de alte persoane fără adăpost.