Acordul privind evacuarea civililor şi a insurgenţilor din oraşul Alep a fost suspendat. Rebelii din Alep au pierdut războiul şi Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a pierdut credibilitatea sub dărâmăturile unui oraş simbol al „prăbuşirii umanităţii", potrivit ambasadoarei SUA la ONU, Samantha Power.

Power a întrebat Rusia şi Iranul dacă nu simt ruşine pentru acţiunile lor în Siria.

„Către regimul lui Assad, Rusia şi Iran, trei state membre care se află în spatele cuceririlor şi a carnagiului din Alep, sunteţi responsabili de aceste atrocităţi, aţi refuzat planul de evacuare al ONU, le transmiteţi miliţiilor că este în regulă să masacreze oameni nevinovaţi prin faptul că negaţi realitatea aşa cum veţi face astăzi, spunând exact contrariul. Asta nu vă va absolvi de vreo vină, când va veni ziua, şi va veni mai devreme sau mai târziu, în care veţi da socoteala în legătura cu ororile comise în acest asalt final al Alep. Nu veţi putea spune că nu aţi ştiut, că nu aţi fost implicaţi. Alep va intra în istoria lumii ca unul dintre momentele de răutate care va cântări greu asupra conştiinţei noastre decenii mai târziu, aşa cum s-a întâmplat la Halabja, Rwanda, Srebrenica.... Nu sunteţi capabili să simţiţi ruşine? Nu vă afectează în niciun fel actele de barbarism împotriva civililor, execuţiile copiilor? Nu vă cutremuraţi un pic? Nu este nimic în legătură cu care să nu minţiţi sau pe care să justificaţi?”, a declarat ambasadoarea SUA la ONU.

Reacţia ruşilor a venit repede. „Vreau să amintesc puterilor occidentale care au cerut întâlnirea de astăzi şi au ridicat tonul despre rolul lor în crearea ISIS ca rezultat al intervenţiei în Irak de către SUA şi Marea Britanie, a politicilor americane în această ţară. Nu vreau să amintesc acestor ţări despre rolul pe care l-au jucat în criza din Siria care a dus la aceste consecinţe groaznice şi care a creat organizaţii teroriste în Irak şi Siria. Discursul ambasadorului american mi se pare ciudat. Şi-a construit declaraţia de parcă este Maica Teresa în persoană. Te rog să-ţi aminteşti ce ţară reprezinţi. Te rog să-ţi aminteşti bilanţul ţării tale" a spus ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Pierderea Alep, principalul bastion al rebelilor în Siria şi simbol al revoltei, reprezintă cea mai importantă victorie a regimului de la Damasc de la începutul războiului, în 2011. Ultimele străzi din Alep controlate încă de opoziţie sunt pe cale să fie preluate de regimul sirian, fiind înregistrate sute de victime. Civilii din Alep îşi aşteaptă moartea şi îşi înregistrează ultimele mesaje.