La Varşovia, manifestanţii s-au reunit simbolic în faţa fostului sediu al Partidului comunist polonez (POUP), mărşăluind apoi spre sediul partidului aflat la putere.

„În prezent, la fel ca acum 35 de ani, puterea noastră ne atacă, ne privează de libertăţile noastre. În prezent, noi trebuie să fim toţi împreună, solidari, pentru că solidaritatea ne uneşte astăzi, la fel cum ne unise în trecut”, a declarat Mateusz Kijowski, liderul Comitetului apărării democraţiei (KOD).

Participanţii au adus un omagiu victimelor stării de asediu, impusă în 13 decembrie 1981 de generalul Wojciech Jaruzelski cu scopul de a pune capăt mişcării Solidaritatea.

Manifestaţii antiguvernamentale au avut loc în peste 80 de oraşe din ţară, potrivit presei.

Partidul aflat la putere a organizat la Varşovia propria sa comemorare a evenimentelor din 1981, la care au participat câteva mii de persoane.

Preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a criticat opoziţia „care încearcă să compare puterea actuală cu cea din trecut, reinstituirea ordinii în Polonia (de către PiS) cu starea de asediu, ţara Europei în care există mai multe libertăţi” decât în cea de acum 35 de ani.

La rândul său, ministrul polonez al apărării a anunţat că generalul Wojciech Jaruzelski şi ministrul său de interne, generalul Czeslaw Kiszczak, vor fi degradaţi postum.

„Lansăm demersuri legale pentru a-i priva pe Jaruzelski şi pe Kiszczak de gradul lor militar. Criminalii responsabili de acţiuni militare împotriva propriei lor naţiuni nu merită să poarte aceste grade”, a declarat ministrul Antoni Macierewicz.