„Va fi necesar ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie prelungite" la summitul de joi, a declarat presei Angela Merkel în marja discuţiilor de la Berlin cu Francois Hollande, în contextul în care anumite ţări europene critică eficienţa şi costul economic al acestor măsuri.

„Atât timp cât nu vor exista eforturi, nu vor exista progrese, şi cât vor exista în continuare aceleaşi blocaje, în calitate de cancelar sunt în favoarea prelungirii acestor sancţiuni", a spus la rândul său François Hollande.

„Trebuie să facem în continuare astfel încât să fie aplicate acordurile de la Minsk", menite a pune capăt conflictului în estul Ucrainei între forţele loialiste şi rebelii proruşi, a adăugat el, precizând că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci trebuie continuat sistemul de sancţiuni, "chiar dacă aceasta nu este formula care trebuie să fie permanentă".

Impuse în iulie 2014 după distrugerea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei (298 de morţi, în majoritate olandezi), aceste sancţiuni economice dure ale UE, care vizează sectoarele energetic, de apărare sau bancar, au fost cu regularitate prelungite în ultimii doi ani.

În prezent în vigoare până la 31 ianuarie 2017, sancţiunile fac obiectul unor dezbateri printre statele membre, în special în Italia, deoarece ele au atras măsuri de răspuns din partea Rusiei care îi afectează în special pe agricultorii europeni.

Sancţiunile economice sunt una din măsurile punitive decise de UE de doi ani şi jumătate împotriva Moscovei pentru a sancţiona anexarea considerată ilegală a Crimeii şi încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de încălcarea acordurilor de la Minsk.