Primarul din Koln, Henriette Reker, a prezentat un nou „concept de securitate” pentru a garanta un Revelion „fericit şi paşnic” şi pentru a şterge imaginea de haos şi insecuritate ce a fost asociată acestui oraş.

Astfel, circa 1.500 de poliţişti, sprijiniţi de firma private de pază, vor fi desfăşuraţi pe străzi pentru a asigura securitatea în noaptea de 31 decembrie.

În ultima noapte dintre ani şi în zilele care au urmat au fost depuse la poliţie circa 1.200 de plângeri pentru tâlhărie sau agresiuni sexuale, ori pentru amândouă, comise asupra femeilor mai ales în zona gării şi a catedralei din Koln de grupuri de bărbaţi arabi şi nord-africani. Astfel de agresiuni, dar de mai mică amploare, au avut loc tot atunci şi în alte oraşe germane, precum şi în alte câteva state vest-europene.

Aceste incidente au provocat multă emoţie în Germania, ţară care a primit anul trecut circa 900.000 de migranţi, şi au determinat înăsprirea legislaţiei pentru delicte sexuale. Însă cei mai mulţi dintre autorii acelor fapte nu au putut fi identificaţi, prin urmare condamnările pronunţate de justiţie au fost foarte puţine.

Pe lângă dispozitivul poliţienesc ce va fi desfăşurat în noaptea de 31 decembrie, se va pune în funcţiune şi un sistem de supraveghere video, vor fi create unităţi mobile pentru a acorda asistenţă femeilor în eventualitatea unor agresiuni şi în apropierea Catedralei vor fi interzise petardele şi focurile de artificii.

Dar dincolo de măsurile de securitate, autorităţile locale din Koln au organizat şi evenimente artistice pentru a convinge populaţia locală să vină fără teamă în centrul oraşului de Revelion, cum ar fi un spectacol de lumini la Catedrală şi o prestaţie muzicală a două coruri, unul dintre ele fiind format din tineri refugiaţi.