Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul luni dimineaţă asupra cartierului Sheikh Said, unde lupte grele se derulau duminică după-amiază, conform OSDO.

„Armata controlează în totalitate acum Sheikh Said”, a declarat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO. „Forţele regimului sirian controlează în prezent 90% din sectoarele de est ale Alep, care au fost până recent bastioane ale rebelilor sirieni”, a adăugat el.

Al doilea oraş ca mărime în Siria şi fostă capitală economică a ţării, Alep a fost divizat în 2012 între partea de est, controlată de rebeli, şi cea de est, aflată sub controlul forţelor guvernamentale.

În mai puţin de o lună, o ofensivă în forţă a trupelor armatei siriene, cu sprijinul combatanţilor veniţi din Iran şi luptătorilor Hezbollahului libanez, precum şi al intenselor bombardamente aeriene siriene şi ruse, i-a alungat pe rebeli din cea mai mare parte a cartierelor ocupate de aceştia în oraş.
De altfel, atacuri aeriene au vizat cartierele rebelilor pe întreg parcursul nopţii de duminică spre luni, până în zori, precizează OSDO.

Cel puţin 413 civili au fost ucişi în estul Alep de la începutul ofensivei la 15 noiembrie, în timp ce cel puţin 139 de persoane au decedat în urma tirurilor cu rachete ale rebelilor asupra cartierelor din vestul Alep, conform Observatorului.

Declanşat în martie 2011, conflictul sirian s-a soldat cu peste 300.000 de morţi şi a provocat strămutarea a mai bine de jumătate din populaţia ţării.