Premierul turc Binali Yildirim a ordonat ca steagurile să fie coborâte în bernă după ce un vehicul capcană a explodat în apropierea unei maşini de transport a poliţiei, la ora 22:29 (19:29 GMT), în faţa Vodafone Arena şi, 45 de secunde mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup de poliţişti în parcul din apropiere Maçka.

Totodată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a amânat o vizită prevăzută în Kazahstan după dublul atentat comis în centrul oraşului Istanbul.

Preşedintele Erdogan urma să efectueze duminică o vizită în această republică din Asia Centrală, însă călătoria a fost amânată pentru o dată ulterioară din cauza dublului atac produs la Istanbul, oraş zguduit în acest an de mai multe atacuri pentru care au fost acuzaţi rebelii kurzi şi jihadiştii.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a declarat duminică că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist de autorităţile turce, s-ar putea afla în spatele atacului de sâmbătă de la Istanbul, informează Reuters.

În comentarii difuzate de CNN Turk, Kurtulmus a declarat că ţările care oferă mesaje prin care condamnă dublul atentat ar trebui de asemenea să dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta acesteia împotriva terorismului.