'Cred că este ridicol. Cred că nu e decât o altă scuză. Nu cred în aşa ceva', a declarat Trump, întrebat despre dezvăluirile apărute în Washington Post.

'Ei (CIA—n.r.) nu ştiu dacă este vorba despre Rusia ori China ori altcineva' care a atacat cibernetic organizaţii politice în timpul campaniei. 'Poate e vorba de cineva care a acţionat din patul lui de undeva. Ei n-au nicio idee', a mai afirmat Trump.

Echipa sa respinsese deja sâmbătă concluziile agenţiei, observând că analiştii care le-au produs 'sunt aceiaşi care au spus că (fostul preşedinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere în masă'.

În opinia lui Trump, 'democraţii fac public acest lucru pentru că au suferit una din cele mai mari înfrângeri din istoria politică a ţării'.

El a lăsat să se înţeleagă că alte agenţii de informaţii decât CIA 'contestă' această versiune. 'Anumite grupuri nu sunt neapărat de acord. Personal, (cred) ar putea fi Rusia. Nu prea cred însă. Dar cine ştie? Nici eu nu ştiu. Ei nu ştiu şi nici eu nu ştiu', a continuat el.

Întrebat în legătură cu briefingurile care îi sunt propuse de agenţiile de informaţii, Trump a răspuns: 'Le primesc atunci când am nevoie'. 'Nu am nevoie să mi se spună acelaşi lucru şi aceleaşi cuvinte în fiecare zi în următorii opt ani. Pentru că ar putea dura opt ani', a mai spus preşedintele ales.

Conform unui raport întocmit de CIA şi dat publicităţii de cotidianul Washigton Post, Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câştige cursa pentru Casa Albă.

Pe lângă atacurile cibernetice care au vizat organizaţii ale Partidului Democrat, hackerii ruşi ar fi atacat şi computerele Comitetului Naţional Republican. Cu toate acestea, nu au dat publicităţii decât informaţii găsite pe serverele democrate.

"Serviciile de informaţii au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat şi ale altora, inclusiv ale şefului de campanie al lui Hillary Clinton", scrie publicaţia americană. "Oficiali americani i-au descris pe aceşti indivizi drept actori cunoscuţi serviciilor de informaţii ca fiind participanţi la o operaţiune la scară largă a guvernului rus de a creşte popularitatea lui Trump şi a diminua şansele lui Clinton."

Citând oficiali care sunt la curent cu investigaţia, Washington Post scrie că CIA a făcut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori în spatele uşilor închise şi că este foarte clar în acest moment că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump.

"Este rezultatul evaluării serviciilor de informaţii care arată că ţelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales", a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigaţiei."Există deja un consens în această privinţă", a adăugat el.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruşi ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.