Câteva numiri făcute de preşedintele ales al SUA Donald Trump au sugerat că administraţia sa doreşte relaţii mai strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, provocând îngrijorarea mai multor aliaţi europeni, în special din Europa de Est.

"Sunt gata să lucrez cu noul ministru al apărării american Jim Mattis ... să fim puternici împotriva agresiunii ruse faţă de NATO, să reducem tensiunile cu Moscova şi, aşa cum am mai spus, să continuăm să colaborăm cu Rusia pentru a ajunge la o înţelegere în Siria", a declarat Michael Fallon pentru BBC.

"Nu putem însă trata Rusia ca un egal. Rusia este un adversar strategic pentru noi în Occident şi trebuie să înţelegem asta", a adăugat el.

Donald Trump este aşteptat să-l numească pe directorul general al Exxon Mobil Corp, Rex Tillerson, în funcţia de secretar de stat, a declarat sâmbătă o sursă pentru Reuters, o numire care ar aduce la conducerea unei instituţii cheie americane un oficial având legături strânse cu guvernul rus.

La conducerea gigantului petrolier Exxon, Tillerson supraveghează operaţiuni în mai mult de 50 de ţări.

În 2011, Exxon Mobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol şi producţie. De atunci, cele două companii au stabilit zece asocieri joint venture pentru proiecte în Rusia.