Ţările membre ale UE au termen până la 15 decembrie pentru a răspunde.

Echipaje multinaţionale vor fi desfăşurate pe trei nave de patrulare, furnizate de Finlanda, Franţa şi România, care „vor merge acolo unde situaţia o va cere", a precizat purtătoarea de cuvânt.

În prezent, Frontex utilizează navele puse la dispoziţie de ţările membre cu propriul echipaj. În operaţiunile sale de salvare a miilor de migranţi în pericol pe ambarcaţiuni improvizate, Frontex mobilizează 15 nave în apropierea insulelor Greciei din Marea Egee şi peste 10 în largul coastelor Italiei.

Crearea echipajelor multinaţionale, în jurul câtorva membri ai personalului veniţi din ţara de origine a navei, „marchează o etapă concretă în transformarea noastră în Agenţia Europeană pentru Paza de Frontieră şi de Coastă", a declarat directorul executiv al Frontex al cărei sediu se află la Varşovia, Fabrice Leggeri.

Această soluţie ne va permite să fim mai eficienţi, deoarece „va permite ţărilor membre să pună la dispoziţie vase (...) pentru o perioadă mai lungă, fără să fie obligate să angajeze un mare număr de oameni", a explicat Fabrice Leggeri, citat într-un comunicat.

UE a alocat sarcini şi fonduri noi Frontex, al cărei buget s-a triplat în acest an, cu recrutări în curs.

De aceea, dincolo de primul său obiectiv de a proteja frontierele şi a salva vieţi, Frontex alertează autorităţile şi în legătură cu activităţile suspecte, poluarea, contrabanda cu ţigări sau pescuitul ilegal.