În acest an peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa la Parada militară organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis va ajunge în Piaţa Arcul de Triumf la ora 11:00 şi, după trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi intonarea imnului de stat, va depune o coroană de flori.

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, pe 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat Unirea.

Sărbătoarea este celebrată pe 1 Decembrie din 1990, în cinstea Marii Uniri a Principatelor Române. Anterior, fusese stabilită de comunişti pe 23 August, când se sărbătorea eliberarea ţării de sub ocupaţia fascistă. Înainte de comunişti, era sărbătorită pe 10 mai, ziua venirii în ţară a Regelui Carol I.