De-a lungul nopţii, Donald Trump şi-a menţinut aproape tot timpul avansul asupra lui Hillary Clinton, chiar şi în statele-cheie, unde lupta era deschisă. Trump a câştigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida şi Carolina de Nord. 

Peste 200 de milioane de americani au fost chemaţi marţi la urne pentru a-l alege pe succesorul lui Barack Obama, care va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie 2017, după opt ani în care s-a aflat la putere. Americanii au ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat.


După o victorie istorică în alegerile din Statele Unite, preşedintele ales, Donald Trump, a făcut primele declaraţii mulţumindu-i contracandidatei sale, Hillary Clinton, care l-a sunat să-l felicite, şi promiţând că va fi preşedintele tuturor americanilor.

„Tocmai am primit un telefon de la Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe noi toţi, pentru victorie. A fost o campanie dură. E timpul că America să se unească. E timpul că noi să fim uniţi, e timpul. Voi fi preşedintele tuturor americanilor, acest lucru e important pentru mine. Celor care nu m-au sprijinit, şi au fost câţiva, le transmit că am nevoie de ajutorul vostru că să unificăm ţara noastră. Aşa cum am spus, nu am avut o campanie, ci o mişcare la care au contribuit milioane de oameni care îşi iubesc ţara şi vor un viitor mai bun. Este o mişcare formată din americani de toate culorile, originile şi credinţele, care vor respect din partea guvernului şi vă promit că guvernul îşi va servi cetăţenii. Lucrând împreună, vom începe sarcina urgenţă de a reconstrui ţară şi visul american. Mi-am petrecut viaţa făcând afaceri şi căutând profitul în întreaga lumea. Vreau să fac asta pentru ţara noastră.

Avem un potenţial uriaş. Fiecare american va avea şansa să îşi îndeplinească potenţialul. Ţara noastră nu va mai fi uitată. Vom repara oraşele şi reconstrui oraşele, podurile, şcolile, spitalele, infrastructura. Ne vom ocupa de veteranii noştri, în sfârşit, care au fost aşa loiali. Am cunoscut aşa de mulţi şi momentele petrecute cu ei au fost printre cele mai luminate. Vom folosi talentele oamenilor noştri în beneficiul tuturor. Avem un plan economic grozav. Ne vom înţelege cu toate naţiunile care sunt dispuse să se înţeleagă cu noi şi vom avea cea mai puternică economie. Nu vom face compromisuri. Vom lua destinul ţării în mâinile noastre şi vom visa la lucruri măreţe, frumoase, din nou. Vreau să spun lumii întregi că, în timp ce vom pune interesele SUA pe locul 1, vom fi corecţi cu toată lumea. Vom căuta un limbaj comun, nu ostilitate”, a declarat Donald Trump.