Potrivit rezultatelor, „El Comandante”, unul dintre şefii gherilei care a întreprins revoluţia sandinistă în 1979, a obţinut 72,5 % din sufragii, cu mult faţă de cel de-al doilea clasat, Maximo Rodriguez (15 %), un avocat în vârstă de 55 de ani, de la Partidul Liberal-Constituţional (PLC, de dreapta).

Deja preşedinte din 1985 până în 1990, Ortega a fost reales în 2006 şi în 2011, după care a determinat modificarea Constituţiei pentru a autoriza realegerea nelimitată a preşedintelui.

Sute de simpatizanţi ai lui Ortega, care va împlini 71 de ani pe 11 noiembrie, au sărbătorit pe străzile capitalei, Managua, noua victorie a Frontului Sandinist de Eliberare Naţională (FSLN, de stânga), îndeosebi de popular în rândurile claselor modeste care au beneficiat de programele sale sociale.
FSLN a câştigat astfel aproape două treimi din mandatele Parlamentului în cadrul acestui scrutin care a fost şi unul legislativ.

Opoziţia refuză să recunoască rezultatele, denunţând un absenteism mai mare, în opinia sa, de 70%, deşi cifrele oficiale indică 31,8%.

„Nu recunoaştem rezultatele acestei farse şi cu forţa voinţei manifestate de către poporul din Nicaragua, declarăm nule aceste alegeri”, a afirmat lidera coaliţiei de opoziţie Frontul Larg al Democraţiei (FAD), Violeta Granera.

Opoziţia denunţă voinţa liderului, ai cărui fii sunt plasaţi în posturi economice cheie, de a impune un nepotism precum cel al familiei Somoza, care a domnit neîncetat din 1934 până la revoluţia din 1979.

Mai mult, soţia sa, Rosario Murillo (65 de ani), o femeie excentrică şi omniprezentă, va fi de acum înainte vicepreşedintă. Cei doi formează un tandem prezidenţial comparat de către detractorii săi cu Frank şi Claire Underwood, cuplul din serialul american de televiziune „House of Cards”.

Rosario, militantă sandinistă în anii 1970 şi mamă a 10 copii, dar şi poetă, este cunoscută pentru stilul său autoritar, fiind supranumită „Vrăjitoarea”. „În ultimii 10 ani, dna Murillo a îndeplinit în numeroase ocazii funcţia de şef al statului”, a declarat pentru AFP cercetătoarea universitară mexicană Veronica Rueda Estrada, expertă pe probleme privind Nicaragua.

Rosario Murillo ar putea să devină chiar preşedinta ţării în caz de incapacitate în exercitarea acestei funcţii de către soţul său, sau să-i succeadă lui Ortega la viitoarele alegeri.