Apeluri la viol şi la omor, judecători calificaţi drept trădători şi ameninţaţi cu spânzurătoarea: această decizie a suscitat mânia unor susţinători ai Brexitului, neliniştiţi de complicaţiile care ar putea interveni în declanşarea divorţului de UE, dar şi a unei părţi a presei eurosceptice, tabloidul Daily Mail neezitând să-i prezinte pe cei trei magistraţi drept "inamici ai poporului'.

În faţa violenţei atacurilor, mai mulţi responsabili politici au reclamat o intervenţie a guvernului.

Într-un comentariu publicat luni pe Facebook, Muiznieks şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea în faţa acestor "atacuri flagrante împotriva independenţei puterii judiciare, destinate să incite poporul la ură'.

'O presă liberă trebuie să fie o presă responsabilă. Jurnalismul nu trebuie să contribuie la crearea unei atmosfere de ostilitate, de respingere şi de ură', a mai spus diplomatul leton, potrivit căruia "cuvintele contează pentru că ele sunt adesea prima etapă spre violenţa reală'.

Într-un raport făcut public la începutul lunii octombrie, alt organ al Consiliului Europei, Comisia europeană împotriva rasismului şi intoleranţei (ECRI) afirmase că discursul urii continua să fie 'o problemă gravă în presa populară' britanică.

'Nu este o întâmplare că violenţa rasistă este în creştere în Regatul Unit, în timp ce chiar noi vedem exemple îngrijorătoare de intoleranţă şi de discursuri ale urii în ziare, online, dar şi din partea responsabililor politici', a estimat preşedintele ECRI.