"Nu sunt dispus ca indivizi de stânga să îşi impună planul lor în serviciile publice, aşa cum susţin ei" în paginile lor de Facebook, a afirmat deputatul David Bitan, liderul coaliţiei parlamentare şi membru al Likud, partidul de dreapta condus de Benjamin Netanyahu. "Am supravegheat mesajele acestor jurnalişti pe Facebook", a adăugat el.

Asaltat de întrebări, el a refuzat să divulge această listă a jurnaliştilor incriminaţi, angajaţi de Public Broadcasting Corporation, un organism care urmează să înlocuiască de la 1 ianuarie Autoritatea de Radio-Difuziune (IBA), ce supraveghează radioul şi televiziunea publică.

După ce, în 2014, a dat undă verde înfiinţării noului organism, Benjamin Netanyahu a făcut paşi înapoi şi luptă în prezent pentru desfiinţarea acestuia, chiar înainte de a începe să funcţioneze. Colaboratorii săi sunt de părere că a fost infiltrat de jurnalişti de stânga, motiv pentru care prim-ministrul se pronunţă pentru menţinerea IBA.

Schimbarea de atitudine a premierului a dus la o confruntare cu ministrul centrist de finanţe, Moshe Kahlon, adversar al desfiinţării noului organism, care are 400 de angajaţi, din motive financiare şi politice.

Pentru a obţine satisfacţie, Benjamin Netanyahu ar fi agitat, potrivit mai multor media, spectrul alegerilor anticipate.

Uniunea Ziariştilor din Israel a lansat un apel procurorului general să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă David Bitan a încălcat legea care apără viaţa privată a jurnaliştilor, denunţând în acelaşi timp "ameninţări demne de perioada maccarthismului".

La rândul său, deputatul opoziţiei de stânga Meretz, Ilan Gilon, a criticat aceste "metode condamnabile demne de Stasi", în timp ce deputatul Uniunii Sioniste (opoziţia) Hilik Bar a amintit despre spectrul KGB.

Secretarul general al puternicului sindicat Histadrut, Avi Nissenkorn, a ameninţat cu declanşarea unei „greve generale", în cazul dezmembrării radioului şi televiziunii naţionale.