Premierul prooccidental Milo Djukanovic urma să fie ucis de un lunetist profesionalist, iar apoi puciştii urmau să atace Parlamentul, pentru a aduce la putere un Guvern prorus.

Magistratul a precizat că omologul său din Serbia a avut persoanele respective „sub supraveghere” şi le-a împiedicat să îşi ducă la capăt complotul. „Aceste persoane nu mai sunt pe teritoriul Serbiei. Nu ştiu unde sunt acum, în Rusia sau în altă parte”, a declarat el.

Autorităţile muntenegrene au arestat circa 20 de oameni pe 16 octombrie, în ziua alegerilor din Muntenegru. Suspecţii au fost identificaţi iniţial ca membri ai grupărilor paramilitare sârbe.

Nu există însă nicio dovadă că Rusia s-ar afla în spatele acestui complot.

„Nu avem dovezi că statul rus este implicat în vreun fel (…), dar avem dovezi că doi naţionalişti din Rusia sunt organizatori”, potrivit lui Katnic.

De când şi-a declarat independenţa de Serbia, în 2006, Muntenegru s-a apropiat de UE şi NATO, structuri la care vrea să adere. Potrivit analiştilor, ţara ar urma să adere la NATO la începutul lui 2017, în pofida unei opoziţie puternice din partea Rusiei.