Consiliul Legislativ (LegCo) din Hong Kong se confruntă de trei săptămâni cu scene de haos provocat de respingerea depunerii jurământului de către cei doi separatişti, pe motiv că erau înfăşuraţi într-un banner pe care scria că „Hong Kong nu este China".

Yau Wai-ching şi Baggio Leung, aleşi în septembrie, au refuzat, de asemenea, să pronunţe corect cuvântul „China" şi au folosit termeni peiorativi, depunând jurământul, care menţionează că Hong Kong este o „regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze".

Criza constituţională şi anunţul intervenţiei Beijingului au declanşat manifestaţii duminică, în fosta colonie britanică, ce se bucură de un statut de autonomie în cadrul Chinei comuniste.

Duminică seară, poliţia din Hong Kong a utilizat gaze lacrimogene, pentru a încerca să împrăştie sutele de manifestanţi care au încercat să forţeze barajul de securitate din jurul biroului de legătură chinez, care face oficiul de ambasadă a Beijingului.

În cursul scenelor reamintind mobilizările masive din toamna lui 2014, care au paralizat mai multe cartiere ale oraşului timp de două luni, manifestanţii şi-au folosit umbrelele pentru a se proteja de gaze, unii aruncând apă şi sticle de plastic în direcţia forţelor de ordine în ţinută de luptă.

"Hong Kong independent" au scandat unii manifestanţi echipaţi cu ochelari şi măşti de protecţie, care, ulterior, au blocat o importantă intersecţie din vecinătate, obligând autobuzele şi tramvaiele să se oprească.

Mobilizarea a debutat la orele după-amiezii prin două marşuri simultane, în centrul oraşului şi în vecinătatea biroului de legătură, apoi la vest. La primul, au fost prezente 13.000 de persoane, iar la cel de-al doilea 4.000, potrivit organizatorilor.