Potrivit AFP, o mie de deţinuţi din Spania şi Italia, la care s-au adăugat alte 3.000 de persoane — angajaţi din penitenciare, voluntari din închisori şi rude — au participat duminică la "Jubileul deţinuţilor", un eveniment în premieră, al cărui punct culminant l-a constituit omilia Papei din Bazilica Sf. Petru.

În omilie, Francisc a precizat că deşi este corect ca aceia care încalcă legea să fie pedepsiţi cu închisoarea, acestora ar trebui să li se acorde şansa să se mântuiască şi să fie iertaţi.

"De fiecare dată când intru într-o închisoare, mă întreb: de ce ei şi nu eu? Toţi putem face greşeli, toţi ... exista puţină încredere în reabilitarea deţinuţilor, în reintegrarea (lor) în societate, însă în acest fel uităm că suntem toţi păcătoşi", a subliniat pontiful.

Declaraţiile Papei survin în contextul în care arhiepiscopul Rino Fisichella a precizat joi că Francisc se află în contact regulat cu deţinuţii condamnaţi la moarte, însă a refuzat să ofere alte detalii. Vaticanul, aminteşte DPA, se opune de mult timp pedepsei capitale, argumentând că doar Dumnezeu poate lua viaţa unei persoane.

Înainte de liturghia de la ora 10 (09.00 GMT), în faţa adunării au vorbit un paznic de închisoare, un preot catolic care supraveghează procesul de sanctificare a unui judecător ucis de mafie, un deţinut condamnat pentru crimă şi o femeie al cărei fiu a fost ucis.

Deţinuţii au primit un permis special pentru a putea participa la eveniment.

"Iertarea este esenţa iubirii, care poate înţelege şi repara greşelile", a scris Francisc sâmbătă pe Twitter.