Departamentul Trezoreriei SUA afirmă că Phenianul folosea companii paravan şi intermediari pentru a desfăşura operaţiuni financiare ilicite, cu scopul de a finanţa proliferarea armelor de distrugere în masă şi de a ocoli sancţiunile internaţionale.

„Astfel de fonduri nu îşi au locul în niciun sistem financiar respectabil", a declarat Adam Szubin, subsecretarul de stat al Trezoreriei responsabil cu combaterea terorismului şi culegerea de informaţii financiare. El a precizat că legislaţia americană interzicea deja tranzacţiile cu instituţii financiare nord-coreene.

În iunie, Departamentul Trezoreriei calificase Coreea de Nord drept „o preocupare majoră privind spălarea de bani".

După cel mai recent test nuclear nord-coreean, din 9 septembrie, SUA insistă pentru înăsprirea sancţiunilor ONU împotriva Phenianului. Eficienţa unor astfel de sancţiuni depinde însă de sprijinul Chinei, care nu pare să coopereze, comentează Reuters. În ceea ce priveşte sancţiunile americane, guvernul de la Beijing şi-a exprimat, în iunie, opoziţia faţă de orice utilizare a legislaţiei interne a unei ţări pentru a impune sancţiuni unilaterale împotriva unei alte ţări, reaminteşte agenţia.