Individul implicat în propaganda jihadistă, descris drept un „personaj solitar periculos” care trăia în suburbiile Madridului, se radicalizase prin intermediul site-urilor destinate încurajării atacării civililor, a precizat ministerul citat.

Anchetatorii au descoperit că bărbatul respectiv a consultat constant, pentru o lungă perioadă, site-uri dedicate atacurilor sinucigaşe comise de islamişti şi activităţii grupării Statul Islamic şi că el a folosit diferite profiluri online.

Bărbatul a fost un „element cheie” al sistemului de propagandă descentralizat al SI, utilizat pentru a recruta potenţial jihadişti.

Cel de-al doilea individ, arestat într-o operaţiune a poliţiei în oraşul Irun, situat la graniţa cu Franţa, a încercat să adere la Statul Islamic după ce plecase în Turcia, unde a fost capturat de poliţie şi retrimis în Spania.

Poliţia spaniolă a arestat 170 de suspecţi islamişti după ce nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat în urma atentatelor de la Paris din noiembrie anul trecut.