Senatorii au adoptat măsurile de austeritate în ciuda opoziţiei care a scos în stradă mii de oameni nemulţumiţi că nu vor mai primi ajutoare sociale.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de demonstranţi. Protestatarii au ars trei maşini, au spart ferestrele mai multor clădiri guvernamentale şi au aruncat cu pietre în poliţişti îi zona centrală a capitalei Brasilia.

Aproximativ 10.000 de protestatari — de la studenţi şi ţărani fără pământ la suporteri ai Partidului Muncitorilor şi sindicalişti — s-au adunat în faţa Congresului înainte de decizia senatorilor, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Mai mulţi protestatari au fost arestaţi pentru vandalism şi pentru că au desenat graffiti pe clădirile guvernamentale.

Opoziţia braziliană, de stânga, argumentează că limitele propuse de preşedintele Michel Temer ar afecta domenii esenţiale precum educaţia şi sănătatea. Pentru a "îndulci" pachetul legislativ, Temer a propus amânarea limitării cheltuielilor cu un an în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

Partidul Muncitorilor a convocat proteste împotriva lui măsurilor de austeritate propuse de Temer, menite să restabilească disciplina fiscală şi să controleze deficitul bugetar.

Protestele au mai avut ca ţintă şi politicienii care încearcă să obţină amnistie în cazul scandalului de corupţie care implică Petrobras, compania petrolieră de stat.