Foştii comisari din executivul european condus până în 2014 de Jose Manuel Barroso primesc aceste indemnizaţii pentru a nu se alătura unor mari companii imediat după ce părăsesc funcţiile de la Bruxelles. Cu toate acestea, scrie cotidianul german, mulţi dintre foştii comisari, care primesc indemnizaţiile de tranziţie, sunt deja în poziţii de conducere în mari companii, lucrează în firme de lobby sau sunt înalţi demnitari.

Pe lista celor care lucrează deja, deşi primesc indemnizaţia de tranziţie, se află Karel De Gucht, fostul comisar pentru comerţ, care a devenit, între timp, membru al consiliului de administraţie al Arcelor Mittal şi al companiei de telecomunicaţii Proximus, Connie Hedegaard, fostul comisar pentru combaterea schimbărilor climatice, care a devenit membru în consiliul de administraţie al grupului Danfoss, şi Dacian Coloş, fost comisar pentru agricultură, în prezent, premierul României.

Conform legislaţiei care datează din 1967, indemnizaţiile sunt acordate timp de trei ani. Anul acesta, perioada de tranziţie a fost redusă la doi ani, însă modificarea nu se aplică retroactiv.