Între trei şi patru „extremişti au intrat în cartierul general al armatei la Nagrota (la periferia oraşului Jammu) şi au tras în direcţia cantinei ofiţerilor. Doi ofiţeri au fost ucişi şi schimbul de focuri continuă”, a declarat un înalt responsabil al poliţiei, sub rezerva anonimatului.

Situat la 90 km sud de Srinagar, marele oraş din Caşmirul indian, la 20 de km est de frontiera pakistaneză, Nagrota găzduieşte un important centru de comandă militară regională. Oraşul este situat de-a lungul unui drum strategic care leagă regiunea disputată Caşmir de restul Indiei.

„Un atac a avut loc mai devreme în această dimineaţă şi terorişti au intrat în una din zonele noastre militare. Situaţia este sub control, de îndată ce operaţiunea se va încheia, vă vom oferi detalii”, a declarat presei Manish Mehta, purtător de cuvânt la Ministerul Apărării indian.

Nu doresc să „speculez” cu privire la numărul atacatorilor implicaţi, a mai spus acesta, adăugând că luptele încă mai continuă la baza atacată.

Tensiunile între India şi Pakistan s-au acutizat de două luni şi jumătate în legătură cu zona Caşmirului, teritoriu himalayan divizat din 1947 pe care cele două state şi-l dispută.

Atacul de la mijlocul lunii septembrie împotriva unei baze militare indiene a costat viaţa a 19 soldaţi, fiind cel mai puternic atac în regiune de peste un deceniu.

Zece zile mai târziu, India a anunţat că a efectuat raiduri de cealaltă parte a graniţei de facto în Caşmir, o versiune negată de Pakistan.

Linia de demarcaţie din Caşmir este în ultimul timp scena aproape cotidiană a unor tiruri transfrontaliere, unele soldate cu victime.