„Dacă Cuba nu vrea să încheie un acord mai bun pentru poporul cubanez, poporul americano-cubanez şi pentru SUA în ansamblul lor, voi pune capăt acordului de dezgheţ al relaţiilor bilaterale, anunţat la 17 decembrie 2014 de preşedintele Barack Obama şi omologul său de la Havana, Raul Castro”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Sâmbătă, el a declarat că Fidel Castro a fost un „dictator brutal” care „şi-a oprimat propriul popor”, apreciind că, la moartea sa, liderul revoluţionar cubanez lasă „o moştenire de execuţii, hoţie, suferinţă inimaginabilă, sărăcie şi încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Trump a promis într-un comunicat că, „deşi tragediile, morţile şi durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi şterse”, administraţia sa va face „tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârşit pe calea prosperităţii şi a libertăţii”. Trump nu a menţionat politica de deschidere a predecesorului său, Barack Obama.

Duminică, 27 noiembrie, viitoarea administraţie Trump a întreţinut suspansul în ce priveşte continuarea politicii de deschidere faţă de Cuba, cerând „un acord mai bun” decât cel angajat de preşedintele Obama.

Chiar dacă, după anunţul decesului lui Fidel Castro, liderii republicani l-au criticat vehement pe „tiranul” de la Havana, niciunul nu a ameninţat în mod clar cu încetarea procesului de apropiere, una din realizările majore ale actualei administraţii democrate.

Anturajul lui Donald Trump a avertizat totuşi că preşedintele Obama le-a făcut prea multe concesii castriştilor, mai ales prin relaxarea embargoului economic american în vigoare din 1962, fără contrapartide din partea Havanei în materie de drepturi ale omului, democraţie şi economie de piaţă.