„Colectivizarea şi reprimarea opoziţiei ţăranilor, distrugerea intelectualilor ucraineni şi lichidarea bisericii ucrainene nu au dat rezultatele scontate de Moscova", a declarat Poroşenko în timpul unei ceremonii de comemorare a Holodomor-ului (Marea foamete — n.r.) care a reunit la Kiev sute de oameni.

„Holodomor-ul a fost planificat şi executat la scara unui genocid. Scopul imperiului (sovietic) era să elimine orice posibilitate de autodeterminare pentru Ucraina", a insistat şeful statului ucrainean.

În 1932, regimul lui Stalin a început o campanie de colectivizare forţată în timpul căreia au fost naţionalizate seminţe, grâu, făină, legume şi vite, ceea ce a făcut ca ţăranii să ajungă să moară de foame. Potrivit istoricilor ucraineni şi occidentali, această foamete, provocată intenţionat de puterea sovietică, viza să distrugă veleităţile de independenţă ale Ucrainei.

Rusia denunţă însă această interpretare, în timp ce Ucraina încearcă să obţină la ONU desemnarea acestei foamete drept genocid.