Tratatul din 1960 privind apele Indului, care împarte resursele a şase cursuri de apă între cele două ţări, a devenit un motiv de dispută între cele două ţări după ce 19 militari indieni au fost ucişi, cel mai probabil de militanţi din Pakistan, în luna septembrie.

Modi a sugerat atunci că va avea loc o revizuire a acordului, afirmând că "sângele şi apa nu pot curge împreună".

Oficialii indieni au declarat că dacă este ca New Delhi să utilizeze partea de apă care îi revine, atunci va intra în surplusul de apă de care profită Pakistanul.

"Partea Indiei de apă dulce curge în Pakistan. Sunt hotărât să opresc orice picătură din această apă şi să le-o dau fermierilor noştri. Nu există niciun motiv pentru care să nu folosim partea care ne revine", a declarat Modi la o reuniune publică din nordul statului Punjab.

"Fermierii noştri au dreptul la apă de râu. Aceste ape trec prin Pakistan şi se varsă în mare. Nici Pakistanul nu le foloseşte, nici fermierii noştri nu le pot folosi", a afirmat Modi.

Relaţiile dintre India şi Pakistan s-au înrăutăţit după atacul din septembrie, având loc ciocniri la frontieră între militarii din ambele părţi care s-au soldat cu zeci de morţi în rândul militarilor şi al civililor.

După decizia Indiei de a revizui Tratatului Indului în septembrie, Pakistanul a solicitat intervenţia în chestiune a Curţii Internaţionale de Justiţie şi a Băncii Mondiale.

Recent, Pakistanul a avertizat India în cadrul Consiliului de Securitate al ONU să nu folosească apa ca "instrument de coerciţie sau de război". De asemenea, Islamabadul contestă proiectele hidroelectrice indiene pe cursuri de apă care tranzitează Pakistanul.