„În 2015 şi 2016 a cumpărat servicii pentru transportarea a 125 de vagoane dus, respectiv 50 vagoane întors, în direcţia vest, dar pentru 2017 Rusia a crescut brusc cererea – la 4.162 de vagoane” – notează site-ul.

Potrivit co-preşedintelui partidului, Vital Rymasheuski, o astfel de creştere poate indica „noul acord militar, la care l-a obligat Putin pe Lukaşenko”.

„Regimul Lukasenko este total dependent de Moscova dpdv financiar şi este evident că Kremlinul, în schimbul unor concesii economice, cere ascultare deplină din partea Belarus în politica externă. În fapt, astăzi – Belarus este un satelit al Rusiei”, – a spus politicianul.

„Autorităţile de la Minsk au făcut tot posibilul să se distanţeze de conflictul din Ucraina, de la participarea activă de partea Rusiei în noul Război Rece, dar independenţa lui Lukaşenko este foarte limitată, el a pus Belarus în dependenţa totală faţă de Rusia din punct de vedere economic şi politic” – susţine Rymasheuski.

Vital Rymasheuski nu a exclus ca, în viitor, Minskul sa cedeze Kremlinului inclusiv pe plan militar, permiţând o noua desfasurare de arme şi trupele ruseşti în Belarus.

„Pentru petrol ieftin si gaze, Kremlinul cumpără loialitatea Belarus, iar Lukasenko vinde suveranitatea naţională”, – a spus liderul creştin-democraţilor din Belarus.