„Oamenii spun că sunt nebun pentru că dansez salsa. Însă şi (Barack) Obama a dansat, iar el nu este nebun, este genial", spune el, după care începe să danseze "Cilita la bonita" cu soţia sa Cilia Flores. „Mâinile sus toţi cei care dansează salsa! Ne declarăm cu toţii nebuni!", adaugă el jovial.

Miercuri, Maduro şi-a sărbătorit împlinirea a 54 de ani pe muzica dintr-un concert al celebrului grup El Gran Combo de Puerto Rico. "Ce surpriză!", a exclamat el când i-a văzut.

Buna sa dispoziţie contrastează însă puternic cu situaţia sumbră din această ţară petrolieră, care a intrat în criză odată cu prăbuşirea preţului la ţiţei: în fiecare zi, locuitorii stau ore întregi la cozi pentru a se aproviziona, disperaţi de penuria care afectează 80% dintre alimente şi medicamente.

Nicolas Maduro şi-a luat concetăţenii prin surprindere anunţând la sfârşitul lunii octombrie că va prezenta de acum o emisiune zilnică de două ore despre salsa.

El a povestit istoria acestui antrenant stil din Caraibe, neezitând să danseze.

Această strategie de comunicare îi irită pe adversarii săi. "Este ridicol. Ne simţim ofensaţi", spune Euro Bermudez, 62 de ani, ieşind din banca de unde tocmai şi-a ridicat pensia. "Îşi bate joc de popor: în loc să cheltuiască banii cu aceste emisiuni, mai bine ar aduce medicamente", adaugă bărbatul.

Pe reţelele de socializare, imaginea preşedintelui dansând a fost deturnată, Maduro fiind arătat în plină demonstraţie de salsa alături de victima unei crime sau lângă o coadă de aşteptare în faţa unui magazin.

Orlando Zacarias, şofer în vârstă de 49 de ani, susţine în schimb că iniţiativa lui Maduro permite de fapt continuarea "revoluţiei socialiste": "Puţin câte puţin, ajunge la fiecare venezuelean pentru a-şi transmite mesajul".

Această emisiune este 'vocea adevărului', susţine Nicolas Maduro, care mai spune că se confruntă cu o campanie de denigrare în media naţionale şi străine. "Este o revoluţie în termeni de comunicare", a subliniat el, adăugând că va fi mai prezent în media şi pe reţelele de socializare, invitându-l inclusiv pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, să viziteze Venezuela.

Şeful statului este deja în fiecare duminică protagonistul programului său "În contact cu Maduro", care durează patru ore, fidel mentorului său politic, fostul preşedinte defunct Hugo Chavez (1999-2013), care acapara la rândul său ecranele televizoarelor cu emisiunea sa 'Alo, preşedintele'.

În "Ora de salsa", transmisă şi la radio şi pe internet, prin Facebook şi Periscope, Maduro, fost şofer de autobuz căruia i-a plăcut întotdeauna să cânte la întruniri, vorbeşte atât despre legende legate de această muzică, cât şi despre creşteri de salarii sau conflictele cu opoziţia.

Alegând acest stil popular, preşedintele speră să recucerească electoratul modest care suferă cel mai mult de pe urma crizei economice şi care a votat în majoritate cu opoziţia la alegerile legislative din 2015, afirmă psihologul social Ricardo Sucre.

Maduro reafirmă de asemenea că îşi va duce până la capăt mandatul, în ianuarie 2019, chiar dacă adversarii cer plecarea sa anticipată.

„El vrea să se arate sigur pe el şi relaxat, nu ca şi cum guvernul său va cădea", comentează Sucre, care reaminteşte că "Chavez l-a ales ca succesor deoarece el poate depăşi dificultăţile fără a transmite că ar fi nervos".