Cutremurul, care a făcut o victimă în Nicaragua, din cauza unui stop cardiac, s-a produs la ora 18:43 GMT în Oceanul Pacific, la circa 121 km în largul coastelor statului El Salvador, la o adâncime de 10,3 km, potrivit Institutului american de geodezie USGS. Seismul a fost resimţit în El Salvador, Nicaragua şi Costa Rica. Autorităţile din El Salvador şi Nicaragua au emis o alertă de tsunami pentru o zonă aflată la 300 de kilometri în jurul epicentrului, aceasta fiind ridicată două ore mai târziu după anunţul de evacuare a populaţiei din zonele de risc.

Preşedintele Costa Rica, Luis Guillermo Solis, a declarat joi seara că sunt mai multe persoane decedate, însă a adăugat că e prea devreme să se cunoască numărul acestora. ''Regret să vă informez... sunt oameni decedaţi şi dispăruţi'', a spus Solis într-o conferinţă de presă, conform Reuters.
Şi în Nicaragua, preşedintele Daniel Ortega a declarat stare de urgenţă din cauza cutremurului şi a uraganului Otto.

Otto a ajuns în Nicaragua şi Costa Rica cu circa o oră înainte de seism, aducând rafale violente de vânt şi ploi torenţiale. Preşedintele Solis a decretat miercuri stare de urgenţă.

După ce uraganul s-a manifestat prin rafale de vânt de până la 175 km/h şi a urcat la categoria 3 (pe o scară de la 1 la 5), joi seara Otto a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală de către Centrul naţional al uraganelor (NHC) din Miami, SUA. În informarea emisă la ora 03:00 GMT, NHC a indicat că Otto se deplasa cu 110 km/h şi că se aştepta ca intensitatea să slăbească treptat, în parcursul spre Oceanul Pacific. Acesta va continua să provoace, însă, ploi torenţiale în următoarele 36 de ore, în special în Costa Rica şi Nicaragua, care ar putea duce la inundaţii şi alunecări de teren, după cum a avertizat NHC.

Odată cu trecerea sa prin Caraibe şi America Centrală, Otto a făcut opt victime în Panama în această săptămână. Trei persoane au fost, de asemenea date dispărute în urma naufragiului unei ambarcaţiuni, iar o alta a fost surprinsă în locuinţa sa de alunecările de teren.

Autorităţile din Costa Rica au raportat că au primit circa 900 de sesizări cu privire la arbori desţeleniţi şi acoperişuri luate de vânt. În această regiune săracă şi, în general, slab pregătită pentru dezastre naturale, ochiul uraganului a pătruns la 7 km la nord de satul nicaraguan din San Juan del Norte, în apropiere de graniţa costaricană. „Vântul este foarte puternic şi plouă mult de joi dimineaţă. Am văzut cum au căzut acoperişurile caselor vecin”, a declarat pentru AFP Aldrick R Beckford, locuitor al acestui sat. „Rafalele de vânt sunt impresionante, sunt cabluri (electrice — n.r.) rupte şi copaci pe jos”, a relatat Juan Cortez de la Channel 4.

În Costa Rica, în mica localitate La Cruz de Guanacaste, care are 24.000 de locuitori, magazine au fost închise, unii proprietari protejând ferestrele cu panouri din lemn, potrivit imaginilor difuzate la televizor.

Otto este al şaptelea uragan din acest sezon al uraganelor formate în Oceanul Atlantic şi a apărut neobişnuit de târziu. Uraganul Marta, format la 21 noiembrie 1969, a deţinut până acum recordul, fiind uraganul din Caraibe apărut cu cea mai mare întârziere.