Doctorii de la spitalele de stat, profesorii şi angajaţii din primării s-au alăturat unui apel la grevă naţională lansat de principalul sindicat al angajaţilor din sectorul public, ADEDY. În plus, navele au rămas ancorate la chei din cauza unei greve sperate declanşate de sindicatul marinarilor.

„Muncitorii şi săracii sunt întotdeauna cei care plătesc costul crizelor”, a subliniat ADEDY într-un comunicat de presă.

Manifestanţii sunt aşteptaţi să se adune după prânz în centrul Atenei dar la ultimele acţiuni de protest gradul de participare a fost unul destul de redus.

Criza economică, care durează de şapte ani, şi măsurile de austeritate adoptate în urma recesiunii au scos zeci de mii de persoane din câmpul muncii şi au afectat salariile. Apelul la grevă lansat de ADEDY este un preludiu al unei greve naţionale ce va fi organizată în data de 8 decembrie de principalul sindicat din sectorul privat din Grecia, GSEE.

Autorităţile de la Atena se opun în continuare reformelor nepopulare cerute de creditorii săi, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în cadrul celei de-a doua revizuiri a acordului de asistenţă încheiat anul trecut. Grecia vrea să încheie rapid procedura de evaluare pentru a putea începe discuţiile în vederea unei noi restructurări a datoriilor precum şi pentru includerea în programul de achiziţii de obligaţiuni a Băncii Centrale Europene. Miercuri, premierul grec, Alexis Tsipras a subliniat că Grecia vrea să încheie procedura de evaluare dar nu poate accepta cererile „iraţionale” ale creditorilor.

Sindicatele se opun vehement vânzării de către stat a companiilor de utilităţi, inclusiv a unei participaţii la producătorul de energie PPC. Acţionarii PPC urmează să se reunească joi pentru a aproba vânzarea unui pachet de 24% din acţiunile operatorului de reţea ADMIE către o companie chineză, o privatizare crucială inclusă în actualul acord de asistenţă financiară internaţională.