Autoritatea austriacă pentru Telecomunicaţii a deschis ancheta care îl vizează pe Hofer după ce numeroşi alegători s-au plâns că au primit în exces materiale electorale nedorite.

„Ni s-au adresat mai multe persoane şi acum verificăm despre ce este vorba”, a declarat Nicolaus Koller, un reprezentant al instituţiei.

Plângerile se referă la mesaje electronice de tip „spam”, trimise în numele candidatului Norbert Hofer austriecilor care trăiesc peste hotare. Mesajele au fost transmise în cadrul campaniei electorale pentru scrutinul care va avea loc în data de 4 decembrie.

În Austria, legea interzice transmiterea de mesaje electronice pe mail sau SMS către mai mult de 50 de persoane concomitent, fără acordul prealabil al destinatarilor. Reglementarea se aplică nu doar în cazul mesajelor comerciale, ci şi în cazul celor cu caracter politic.

Acesta este cel mai recent incident din această confruntare electorală fără precedent în Austria. Primul tur de scrutin a avut loc în aprilie. La cel de-al doilea, derulat în mai, adversarii rămaşi în cursă au fost Norbert Hofer şi contracandidatul său Alexander Van der Bellen. Acesta din urmă a câştigat cu puţin peste 30.000 de voturi.

În iulie, Curtea Constituţională din Austria a decis însă anularea celui de-al doilea tur din cauza unor nereguli legate de votul prin corespondenţă.
Alegerile au fost reprogramate iniţial pentru data de 2 octombrie şi amânate apoi până pe 4 decembrie, când sunt aşteptaţi la urne 6,4 milioane de alegători.