Această decizie este „nulă şi neavenită. Ea denotă o lipsă de viziune şi va rămâne în istorie ca fiind o decizie foarte proastă”, a declarat Omer Celik în cadrul unei conferinţe de presă televizate.

Parlamentul European şi-a justificat decizia prin reacţia „disproporţionată” a puterii de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie.

Această rezoluţie, care nu are caracter obligatoriu, „nu poate fi luată în serios”, a mai spus ministrul turc.

Textul, susţinut de principalele grupuri din Parlamentul European — conservatori, socialişti, liberali şi Verzi — a fost aprobat cu o mare majoritate — 479 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 104 abţineri.

Rezoluţia solicită Comisiei Europene şi guvernelor naţionale să „îngheţe temporar” procesul de aderare al Turciei început în 2005. Decizia privind o eventuală suspendare este însă de competenţa Comisiei Europene, instituţia care conduce negocierile cu Ankara.

Deşi fără impact juridic, votul Parlamentului European riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

Austria s-a aflat în fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franţa şi majoritatea celorlalte state membre sprijină pentru moment continuarea negocierilor şi se tem că actuala colaborare cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în privinţa migraţiei ar putea fi pusă în pericol.