„Mii de oameni inundă străzile Romei pentru a protesta împotriva premierului italian Matteo Renzi, care a iniţiat un referendum pentru o reformă a Constituţiei, care urmează să fie organizat în 4 decembrie. Oamenii se tem că reformele, care vor reduce puterea Senatului, va aduce mai multă putere preşedintelui”, scria RT, în timp ce titlul „ştirii” pe Facebook era „Protestele împotriva premierului italian ajung la Roma”.

În realitate, corecte erau data şi existenţa marşului, la finalul lunii octombrie. Doar că oamenii mergeau de fapt să sprijine iniţiativa primului ministru.

„Ştirea” difuzată de site-ul televiziunii ruseşti a avut o audienţă pe Facebook de un milion şi a ajuns virală. Şi nu este prima intruziune a Rusiei în dezbaterile politice din Italia, astfel încât diplomaţia de la Roma s-a plâns la Kremlin, potrivit La Stampa, care notează că „minciuna şi propaganda se răspândesc foarte bine într-un internet dominat de nenumărate site-uri care susţin mişcarea Cinci Stele”.

Astfel, multe conturi pro M5S (mişcarea anti-sistem din Italia) de pe Twitter şi Facebook au preluat informaţia publicată de RT şi de Ruptly, filială video a RT, cu sediul în Berlin.

Televiziunea rusească a corectat în cele din urmă informaţia, dar alte acţiuni de propagandă sunt mai subtile, amestecând realitatea cu falsul. Astfel, în 22 octombrie, RT a titrat la o ştire care relata un protest al sindicaliştilor „Italia în revoltă”. Când Renzi s-a întâlnit cu protestatarii în Napoli, RT a invocat „scene din războiul civil”.

La Stampa notează, în acest articol, conexiunile dintre propaganda rusească şi site-urile pro M5S, care nu par deloc întâmplătoare.

Astfel, deputatul Manlio Di Stefano a fost invitat la congresul partidului lui Putin, pentru a comenta politica externă după Brexit. În aprilie 2015, Beppe Grillo a ales RT pentru un interviu în care explica teoria sa a unei „lovituri deştepte de stat”: „Este vorba de a provoca diviziune în parlament, de a penetra guvernul şi după aceea de a instala un lider puternic care să preia controlul deplin”.

În urmă cu câteva zile, Pietro Dettori, mâna dreaptă a lui Davide Casaleggio (şeful M5S) şi directorul Asociaţiei Rousseau (care gestionează blogul partidului) a distribuit pe Twitter un articol de pe site-ul silenziefalsita.it („Putin prezintă Satan 2, racheta care poate distruge Texasul”), şi care începe astfel: „Nu este oare timpul ca acele capete înfierbântate de la Washington să-şi revină? Nu ar fi mult mai bine să rişti o lume multipolară şi să renunţi la puţină putere în loc să rişti să pierzi tot şi să distrugi întreaga lume?”.

„Până acum, singurul lucru care a fost distrus este adevărul”, încheie La Stampa.

Russia Today este, alături de Sputnik News, principalul instrument de propaganda al Kremlinului.