Spitalele au fost ţinta repetată a bombardamentelor regimului de la Damasc, mai ales după asaltul masiv lansat săptămâna trecută pentru a recăpăta controlul acestor cartiere.

„Nu mai există în prezent niciun spital în serviciu în partea asediată a oraşului”, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un comunicat, citând informaţii de la partenerii săi din zonă.

„Peste 250.000 de bărbaţi, femei şi copii care trăiesc în Alep-Est sunt lipsiţi acum de acces la asistenţă medicală spitalicească”, a adăugat OMS.

Organizaţia subliniază că serviciile de sănătate sunt încă disponibile în clinici mici, dar tratarea traumatismelor, intervenţiile chirurgicale majore şi alte servicii medicale de urgenţă nu mai sunt asigurate.

Agenţiile ONU, dintre care OMS, nu mai au acces în Alep-Est din iulie, când armata regulată siriană a preluat controlul ultimei căi de aprovizionare a cartierelor rebelilor, lipsindu-i de alimente şi medicamente de mai mult de patru luni.

Duminică, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, ale cărui eforturi de a negocia un acces în estul oraşului Alep până acum au eşuat, a avertizat că „timpul este numărat” pentru a evita o catastrofă umanitară.

Civilii care locuiesc în partea de vest a oraşului Alep, sub controlul regimului, sunt de asemenea ţinta atacurilor mortale ale rebelilor, dar ajutorul umanitar continuă să sosească în aceste cartiere.