Definite în mod divers, aceste ameninţări sunt un amestec de metode de constrângere convenţionale şi neconvenţionale faţă de una sau mai multe ţări. Ameninţările pot fi de natură diplomatică, economică sau tehnologică şi exercitate de actori statali sau nestatali, fără o declaraţie oficială de război.

Viitorul Centru european de excelenţă în lupta împotriva ameninţărilor hibride, cu sediul la Helsinki, va permite unei reţele europene de experţi să se informeze reciproc şi să informeze ţările membre cu privire la noi atacuri, precum sunt dezinformarea rusă sau tacticile organizaţiei Statul Islamic.

'Trebuie puse în funcţiune capacităţi de rezistenţă şi pregătire în faţa ameninţărilor hibride', a explicat pentru presă Jori Arvonen, responsabil pentru afaceri europene pe lângă premierul finlandez.

Iniţiativa finlandeză este susţinută de braţul diplomatul al UE, de secretariatul NATO şi diferite ţări occidentale, precum SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania şi Italia, a adăugat el.

Lista ţărilor care se vor angaja să finanţeze noua instituţie nu a fost definitivată. Centrul, care ar urma să fie fondat în mod oficial anul viitor, ar urma să dispună de un buget de circa două milioane de euro, alocaţi în cea mai mare parte de Finlanda.

Secretariatul de la Helsinki va avea sarcina să reunească o reţea de experţi, profesori universitar şi înalţi funcţionari, specialişti în această problemă, din diferite ţări participante.

Reţeaua 'se va concentra asupra cercetării, formării şi schimbului de mijloace practice' împotriva ameninţărilor hibride, a subliniat Arvonen, precizând că nu se pune problema să se intervină în fiecare caz separat asupra atacurilor ţintite.

Potrivit lui Arvonen, Finlanda este ţara-gazdă ideală, deoarece guvernul său a creat deja o reţea similară la nivel naţional şi are 'experţi buni în problema Rusiei'.

SUA şi Germania au acuzat recent Rusia de atacuri cibernetice şi de campanie de dezinformare. Washingtonul a acuzat Kremlinul că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale americane din acest an, care au dus la victoria lui Donald Trump.