Duminică, parchetul a anunţat că Park Geun-Hye este suspectată de complicitate cu persoanele implicate în acest caz care a dus la ample manifestaţii de protest.

Park Geun-Hye este vizată de mai multe săptămâni de o anchetă centrată pe una dintre prietenele sale vechi, Choi Soon-Sil, considerată confidenta sa din umbră, arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă şi abuz de putere.

„Vom trece imediat în revistă calendarul şi mijloacele pentru o destituire şi pentru crearea unei sub-comisii pentru a analiza lansarea unei proceduri de destituire”, a declarat Choo Mi-Ae, care conduce Partidul Democrat.

Alte două formaţiuni de opoziţie, mai mici, au anunţat deja că vor încerca să obţină demiterea preşedintei.

O astfel de procedură ar putea dura totuşi câteva luni, iar până acum reprezentanţii Partidului Democrat au ezitat în a acţiona, de teamă ca alegătorii conservatori să nu îi sancţioneze la urne.

Choi Soon-Sil, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că şi-ar fi folosit influenţa asupra preşedintei sud-coreene, deşi nu ocupa niciun post oficial, pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanţare unor fundaţii dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale.
Conform Parchetului, preşedinta „a jucat un rol de complicitate într-o parte considerabilă din activităţile infracţionale” ale lui Choi Soon-Sil şi ale altor doi vechi consilieri.

Peste 50 de grupuri industriale, printre care giganţii Samsung şi Hyundai, au fost constrânse să transfere în total 77,4 miliarde de woni (61,8 milioane de euro) în conturile a două fundaţii create de Choi Soon-Sil.

Mandatul de cinci ani al preşedintei Park Geun-Hye se încheie în februarie 2018. Observatorii consideră că cel mai probabil ea se va agăţa de post, deoarece un şef de stat în exerciţiu nu poate fi urmărit penal, cu excepţia unor cazuri de insurecţie sau trădare.

Cele trei partide de opoziţie deţin 55% din locurile din parlament, sub cele două treimi de voturi care ar fi necesare pentru o destituire.

Însă în faţa furiei opiniei publice, zeci de parlamentari ai partidului preşedintei s-au declarat în favoarea unei astfel de perspective.