Lee Young-Ryeol, şeful parchetului din districtul central al capitalei sud-coreene, a anunţat punerea sub acuzare formală a trei suspecţi în acest dosar, în centrul căruia se află Choi Soon-Sil, prietenă veche de 40 de ani cu preşedinta sud-coreeană, considerată confidenta din umbră a acesteia, care a fost arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă şi abuz de putere.

„Pe baza probelor adunate în această etapă, noi estimăm că preşedinta a jucat un rol de asociere în scopuri condamnabile într-o parte considerabilă a activităţilor infracţionale în care sunt implicate cele (trei) persoane”, a declarat presei şeful anchetatorilor Lee Young-Ryeol, referindu-se la dna Choi şi la doi foşti consilieri ai preşedintei.

Dna Choi, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că şi-ar fi folosit influenţa asupra preşedintei sud-coreene pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanţare unor fundaţii dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale.

Această eminenţă cenuşie, care nu a avut nicio poziţie oficială în administraţia sud-coreeană, a fost arestată la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva zile înainte de doi consilieri ai preşedintei, Ahn Jong-Beom şi Jeong Ho-Seong.

Scandalul a afectat cota de popularitate a preşedintei, cu un an înainte de sfârşitul mandatului său.

Potrivit Constituţiei sud-coreene, un şef de stat în exerciţiu nu poate fi urmărit penal, cu excepţia cazurilor de insurecţie sau de trădare. Cu toate acestea, Park Geun-Hye şi-a luat un avocat pentru a intra în contact cu anchetatorii cu scopul de a studia fezabilitatea unei audieri, ceea ce ar fi o premieră pentru un şef de stat sud-coreean.

Acest caz a provocat cele mai importante manifestaţii în Coreea de Sud după 1980 pentru a cere demisia doamnei Park.

Zeci de mii de oameni au defilat sâmbătă la Seul, pentru a patra săptămână consecutiv. Circa 450.000 de manifestanţi, potrivit organizatorilor, au defilat scandând „Park Geun-Hye demisia!”, în timp ce poliţia evocă 155.000.